Jake owoce i warzywa są teraz najtańsze? I jakie obiady można zrobic z warzywami żeby wychodziło tanio? Chce wydać 100 zł tygodniowo na jedzenie ogólnie czyli obiady plus śniadania i kolacje.. Nie wiem czy jest to realne (tylko dla jednej osoby). Podzielcie sie proszę inspiracjami. Chciałabym żeby obiady były szybkie i proste, bo pracuje do późna i nie mam siły na długie wielodaniowe posiłki. Plus zmagam się z nerwicą więc za dużo składników i skomplikowany przepis sprawia, że mój mózg wariuje i zamiast gotować wybieram gotowce z żabki, plus bardzo słabo gotuję, ale chcę się za to zabrać dla zdrowia.
top of page
bottom of page
Ziemniaki, cebula, marchewka, pomidory w puszce, jabłka, banany, reszta na promocji. Wykorzystuj wszystko do końca, kup całego kurczaka, podziel na porcje, masz z tego korpus i skrzydełka na zupę, u nas najczęściej rosol. (Warzywa z rosołu i obrane mięso jako farsz do naleśników) nóżki to 3 porcje, pierś kolejne 2-3 porcje.
Nóżki robię tak: smażę warzywa ( co mam w lodówce, drobno pokrojone, do tego ryż, przyprawy, zalewam bulionem(może być kostka, albo same przyprawy) na to nóżki z kuczaka, przykrywam i duszę.
Pierś z kurczaka jedna kroje na drobne kawałki obtaczamy w mące/bułce tartej i zjadamy w formie nuggetsow do tego frytki z piekarnika i np pomidor albo mizzeria
Drugą pierś smażę rozwalam widelcem i do tortilli z warzywami.
Jak gotuje ziemniaki i robię puree, w kolejnych dniach, niezjedzone przerabiam na kotlety ziemniaczane.
Naleśniki od razu w dużej porcji i mrożę bo zużywam mniej jajek. Ogólnie robienie większych porcji i mrożenie też obniży cenę.
Dodam, ze staram się kupować produkty ekologiczne dla swojego zdrowia.